Do projektov na podporu zamestnanosti sa budú môcť zapojiť aj starší

17.07.2012 Bratislava

Bratislava 17. júla (TASR) - Rezort práce už pozná bližšiu podobu projektov na podporu zamestnanosti. "Na rokovaniach s predstaviteľmi Európskej komisie boli dosiahnuté ďalšie dohody," objasňuje pre TASR hovorca ministerstva Michal Stuška s tým, že celkovo 70 miliónov eur sa rozdelí na tri rôzne projekty.

Približne 5600 pracovných miest pre mladých má vzniknúť na obdobie minimálne 18 mesiacov, rok by mali byť dotované z eurofondov a ďalších šesť mesiacov zamestnávateľom. Projekt má byť zameraný na tvorbu miest v súkromnom sektore, presne v mikro, malých a stredných podnikoch s počtom zamestnancov maximálne 250.

Spolu by malo byť na tento projekt použitých 40 miliónov eur pre nezamestnaných vo veku 15 až 29 rokov. "Projekt by bol zároveň prepojený, vo vzájomnej symbióze, s financovaním z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, kde by došlo k nákupu strojov a zariadení pre tieto podniky a mladí uchádzači o zamestnanie by boli na ne zaškolení," dodáva.

Druhy projekt bude zameraný na tvorbu približne 5500 miest vo forme verejno-prospešných prác pre obec či samosprávu, na ktoré by malo ísť 20 miliónov eur. "Predstavitelia EK súhlasili s návrhom, aby do cieľovej skupiny okrem mladých patrili aj starší uchádzači o zamestnanie (nad 50 rokov), keďže títo predstavujú ďalšiu problematickú skupinu nezamestnaných," konštatuje Stuška.

"Zvyšných 10 miliónov eur je na základe diskusie s EK ešte plánovaných na projekty, ktoré by bližšie súviseli so vzdelávacími aktivitami pre mladých uchádzačov, ktorí prišli o pracovné miesta v dôsledku plošného útlmu niektorých sektorov vplyvom hospodárskej krízy," objasňuje. Dodáva, že konkrétnosti budú ešte predmetom ďalších rokovaní s Bruselom.

Stuška vysvetľuje, že rezort sa s komisiou dohodol aj na konečných mzdách pre pracovníkov cez takto podporené projekty. Tieto by mali prevyšovať minimálnu mzdu, pričom podpora zo strany rezortu má byť práve v objeme minimálneho zárobku a zvyšok má doplatiť podľa kvalifikácie a zaradenia pracovníka zamestnávateľ. Minimálna mzda totiž nemôže byť podľa EK plošne pre uchádzačov plne motivujúca.
 

Vyberte región